Theatervoorstelling 1825, de vergeten ramp
Het is de nacht van 4 op 5 februari 1825. Rijn Jansen Pap kijkt peinzend naar de Zuiderzee vlak bij zijn huis.
In de gierende noordwestenwind staan de Elburger vissers op de wallen van de stad te kijken naar het water dat stijgt en stijgt. Steeds zwarter wordt het rondom de stad…
Met een donderend geraas slaat het water door de middeleeuwse kerkmuur. De Sint Ludgeruskerk keek eeuwenlang trots uit over de Zuiderzee en het land dat aan de zee grenst. Klotsend banen de golven zich een weg door het oude kerkinterieur.
Door niets en niemand tegen te houden…
Tragedie komt tot leven
Het drama dat hierboven beschreven staat komt tot leven in het theaterstuk 1825, de vergeten ramp. Op grondgebied van de zwaarst getroffen gemeente Doornspijk in de provincie Gelderland waant het publiek zich een avond lang in het negentiende-eeuwse Doornspijk. Je wordt meegenomen in de verschrikkelijke stormnacht. Van terugtrekkend water en een aanzwellende noordwesterwind, tot het springtij dat ervoor zorgt dat het zoute water de dijken en huizen rond de Zuiderzeekust overspoelt. Een drama waarin hoop en liefde de hoofdrol spelen. Er is stilte voor de storm… is er hoop na de storm?
Ooggetuigen
Stichting 8081 en Noord-Veluws Archief (NoVA) nemen je mee naar de ramp, die zich tweehonderd jaar eerder afspeelde.
Het theaterstuk draait om helden en slachtoffers uit de watersnood van 1825. De karakters zijn gebaseerd op mensen die echt hebben geleefd en de ramp hebben meegemaakt. Hun belevenissen worden gereconstrueerd op basis van archiefstukken uit de collectie van het Streekarchivariaat Noordwest Veluwe.
Brug tussen verleden en heden
Stichting 8081 en NoVA willen met het theaterproject ‘1825, de vergeten ramp’ de historische (en klimatologische) kennis van de negentiende-eeuwse Zuiderzeekust in de Noordwest-Veluwe bevorderen. Dat doen we door een koppeling te maken tussen de sporen in het cultuurhistorische landschap met de primaire bronnen in onze collectie en deze verwerken in de theaterproductie.
Volg ons voor het laatste nieuws!
Zeker blijven van de nieuwste updates over de theatervoorstelling? Volg Stichting 8081 en NoVA dan op sociale media!
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:
Een nieuwe naam voor de archieven van de noordelijke Veluwe
Het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe en het Streekarchief Epe, Hattem en Heerde gaan in 2025 samen onder een nieuwe naam en een nieuw logo dat voor het project 1825, de vergeten ramp voor het eerst wordt gebruikt, het NoordVeluws Archief (NoVA). Door de samenvoeging wordt het makkelijker om de rijke geschiedenis van de Noord-Veluwe te ontdekken. Meer informatie is te vinden op www.noordveluwsarchief.nl.